Historické budovy - využití teplovzdušných solárních panelů | SolarVenti.cz
V případě jakýchkoliv dotazů nás neváhejte kontaktovat +420 725 136 051 obchod@solarair.cz

Historické budovy

Historické objekty trápí vlhkost a vysoké náklady na vytápění

Historické objekty mají neocenitelnou kulturní hodnotu. Ovšem jejich majitele obvykle trápí dvě věci – vlhkost a vysoké náklady na vytápění.

S teplovzdušnými solárními panely SolarVenti se lze zbavit vlhkých zdí i vysokých účtů za otop.

Objekty starší než sto let jsou konstruovány jinak než moderní budovy. Silné zdi a menší okna znesnadňují větrání, zdivo za desítky let natáhlo vlhkost.  

Historická budova

Díky teplovzdušným panelům SolarVenti umístěným na slunnou venkovní zeď se do budovy dostane čerstvý předehřátý vzduch. Tento ohřátý vzduch vytlačuje chlad a vlhkost z objektu. Neustálá cirkulace vzduchu v historických objektech je velmi příjemná. Všude je cítit čerstvý suchý vzduch, nikde žádná zatuchlina.

Přívod předehřátého vzduchu z venkovního prostředí zároveň snižuje náklady na vytápění, které jsou ve starých domech s vysokými stropy nemalé. Sušší vzduch se vytápí mnohem lépe než vzduch vlhký, se SolarVenti se tak spotřebuje méně energie a významně se ušetří.

SolarVenti funguje, a to bez nároku na další energetické vstupy. Lze jej tedy využít i tam, kde není přívod elektřiny. Sluneční paprsky ohřívají vzduch v solárním panelu a sluncem poháněný ventilátor tento temperovaný vzduch vhání dovnitř objektu.

Muzea, církevní stavby, depozitáře

Některé historické objekty mají specifické využití, jež vyžaduje jejich uzavření a zabezpečení. Některá muzea jsou mimosezonu uzavřena, církevní stavby s mobiliářem nevyčíslitelné hodnoty musí být uzamčeny, některé depozitáře jsou využívány jen sporadicky. Zde je větrání velmi problematické a s vytápěním se leckdy nepočítá vůbec.

Ovšem takové budovy a věci v nich uložené samozřejmě trpí. Se SolarVenti odpadá starost s větráním, a díky přívodu v kolektoru předehřátého suchého vzduchu i s temperováním, jež je zdarma. Objekty mohou zůstat zabezpečené, přitom dýchají, a i dočasný pobyt v nich je mnohem příjemnější.

Design kolektoru lze přizpůsobit charakteru budovy – může připomínat třeba okenice.


Máte dotazy? Rádi Vám poradíme